Sikeres volt a vadászati tilalom: egyre több a krokodil Ausztráliában. És egyre nagyobbak.

hírek vadvilág krokodil Ausztrália

A támadások harmada végzetes volt

 

A nyugat-ausztráliai Kimberley régióban évente 3 százalékkal nő a sósvízi krokodilok populációja, és egyre nagyobb veszélyt jelentenek az emberekre. Az akár 7 méteresre megnövő krokodilokat a '70-es években védettnek nyilvánították, ám amióta vadászatukat megtiltották, a számuk ugrásszerűen nőtt – jelentette az MTI.

A hüllők hamarosan veszélyt jelenthetnek Kimberley sűrűbben lakott területein

– mondta Ben Corey ökológus. A King folyón és Nyugat-Ausztrália más részein 1986 óta végeznek populáció-felmérést. Ez a legrégebben folyó kutatás a sósvízi krokodilokkal kapcsolatban a régióban – mondta Corey. Az első években 20-40 krokodilt számoltak össze a folyó 40 kilométeres szakaszán, ám néhány éve már 150 példányt figyeltek meg ugyanott.

A nagyobb példányok száma is több lett, tehát ez a tendencia egybevág a három évtizede még a kihalás szélére sodródott populáció gyarapodásával – mondta Corey.

Az is kiderült, hogy a krokodilok a populáció növekedésével egyidejűleg a városiasabb területek felé mozdultak el – mondta Andy Halford kutató. Szerinte manapság 260-300 sósvízi krokodil él a térségben, ami meghaladja a 30 évvel ezelőtti létszámukat.

A statisztika szerint Ausztráliában 1971 óta 99 embert támadtak meg krokodilok. Az esetek csaknem harmada végzetes volt.