Tavasszal és ősszel a vándormadarak kegyetlen és illegális levadászásától hangos Libanon. Minden esztendőben 2,6 millió madár esik a pusztítás áldozatául.hírek vadvilág rapsic

 

Michel Aoun, Libanon miniszterelnöke megfogadta, hogy elejét veszik az országon tavasszal és ősszel átvonuló madarak brutális méreteket öltő illegális levadászásának – írja a greenfo.hu. Libanon az utóbbi években vált az illegális madárvadászat egyik fellegvárává, csupán Málta és Ciprus előzi meg az egy négyzetkilométerre jutó törvénytelenül elejtett madarak száma terén. Az összesített szám pedig megdöbbentő:minden évben kb. 2,6 millió madár válik az illegális vadászok áldozataivá.

A miniszterelnök kiemelte, hogy szégyennek tartja az ország előkelő pozícióját ezen a pejoratív listán. „Szégyen, hogy Libanont egy növények, fák, madarak és tengeri állatok nélküli pusztasággá változtatjuk. A házépítések érdekében kivágott fák pedig a legsúlyosabb bűnt testesítik meg. Szükség volna egy emberek és fák közti, illetve egy emberek és madarak közti békeszerződésre is, mivel az ellenük elkövetett bűnök tovább folynak.”

A miniszterelnök szavai mögött egy külföldi civil szervezet kampánytevékenysége sejlik fel. A BirdLife International nemzetközi természetvédelmi szervezet 5 éve próbálja elérni a helyi környezetvédelmi minisztériummal együttműködve, hogy megregulázzák a helyi madárvadászat feltételeit. A civil szervezet lelkesen üdvözli a miniszterelnök szavait, amiket azonnal cselekvésre is fordítanának.