Újabb fertőzött vaddisznót találtak Heves megyében. Április 21. óta összesen öt tetemnél mutattak ki afrikai sertéspestist (ASP) - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) országos főállatorvosa.

 

Bognár Lajos elmondta: jelenleg az állatállományok védelme a legfontosabb, mivel a vírusra nincs védőoltás, sem gyógykezelés. A betegség Heves megye M3-as autópályától északra eső területét érinti, ahol a Nébih minden kilőtt vaddisznót megvizsgál, ezzel próbálva megakadályozni a vírus terjedését. Az adott területen nyilvántartásba veszik és szigorúan ellenőrzik a házi sertéseket, az eddigiekben nem találtak a betegségre utaló tüneteket.

Az egyik legnagyobb kockázat az lehet, ha  - felelőtlen emberi magatartással - a fertőzött területről élelmiszerhulladék kerül a házi sertések közelébe – mondta a főállatorvos. Az ASP egy nagyon ellenálló vírus, váladékokban és élelmiszer hulladékokban hónapokig fertőzőképes lehet.

A Nébih honlapján korábban közölte, hogy a vírus miatt Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea megtiltotta a magyar sertéshús bevitelét.