hírek vadvilág medveA villanypásztor sem állította meg a medvét, a polgármester több kilövési engedélyt akar a nagyvadra.

 

Két helyen is átszakította a beüzemelt villanypásztor kábeleit egy medve a székelyföldi Kápolnásfalu határában, ahol halálosan megsebesített egy tehenet, amely rövidesen el is pusztult – írja a szekelyhon.ro. A hajnali órákban támadó nagyvadat a pásztor kutyái kergették el. A település polgármestere szerint az emberek is veszélyben vannak a környékükön túlszaporodott nagyvadak miatt, ezért mielőbb kilövési keretet kéne megállapítani a medvékre.

Napelem táplálja, így folyamatosan áram alatt van a villanypásztor, amelyikkel a rábízott teheneket kerítette el Benedek Szilárd pásztor, akinek Kápolnás határában van a tanyája. 

Hiába, hogy két ilyen kerítés volt, ami elválasztotta az éhes medvét a jószágoktól, ez egyáltalán nem állította meg a nagyvadat, amely szerdán hajnali háromkor csapott le – mondták el a lapnak a helyszínen, ahol pásztorok már újrakötötték a huzalokat attól tartva, hogy visszatér a ragadozó. 

A medve hátulról szökött a jószágra, sebet ejtve annak gerincén. Ezenkívül egy jókora darab húst is kiszakított a tehén mellső lábának környékéről.

hírek vadvilág medve

Öt percnél nem volt több az egész támadás, hiszen a kutyák egyből ugatni kezdtek és a medve felé rohantak. Természetesen ment velük az álmából felriadó pásztor is mezítláb, ahogy tudott. A medve egyből menekülőre fogta és a kerítés egy másik részén átugorva távozott. Ott nem is ért a villanypásztor vezetékeihez – mesélte Benedek. 

A medve által megsebzett állatot már nem lehetett megmenteni, kevesebb, mint egy óra alatt elpusztult. Az eset hatalmas riadalmat váltott ki a többi tehénnél is, akik még másnap reggel is hangosan bőgtek és patáikkal ütötték a földet a tetem körül – mondta Benedek. 

Nem tudom, mi történhetett, de ilyent még nem tapasztaltam, hogy a villanypásztor se állítsa meg a medvét. A ragadozó ugyanis ha érzékeli, hogy áram van a vezetékekben, inkább nem is ér hozzájuk – fogalmazott. 

A pásztor különösen sajnálta az esetet, hiszen a megölt tehén egy idős házaspár tulajdonában volt, akik nem sok jövedelemmel rendelkeznek. Három jószáguk volt, éppen annyi, amire még lehet támogatást kérni. A jószág árát 2500-3000 lejre (200 ezer forint) saccolta. Benedek szerint a tanyát körbevevő, alig több mint egy évtizede ültetett fiatal erdőben sok a vad, ez vonzhatta oda a medvét is, amely végül rátámadt a rábízott jószágokra.

„Felháborító az eset, hiszen az állatot senki sem a medvének tartja” – fakadt ki, hozzátéve, hogy valamit lépnie kellene a kormánynak, hiszen a környéken nagyon elszaporodtak a medvék.

Mielőbb megoldást kell találni a medveügyben, hiszen a ragadozók túlszaporodtak és károkat okoznak az egész országban, legfőképpen Hargita megyében – jelentette ki Benedek László, Kápolnásfalu polgármestere. Rámutatott, a mostani eset idén már a második a településen, amikor a nagyvad tehenekre támad. Ezenkívül arra is volt példa, hogy egy falubeli után iramodott a ragadozó, akkor szerencsére nem történt baj.

„Elég veszélyes a helyzet, hiszen nappal is járnak a medvék. Lassan odakerülünk, hogy nem merünk kimenni a saját területeinkre, nem tudjuk fenntartani a kaszálóinkat, legelőinket, mivel attól kell féljünk, hogy megtámad a nagyvad” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy ez különösen nagy probléma, mivel a település lakóinak jó része állattartásból él. Hangsúlyozta, szükség van a medvékre vonatkozó kilövési keretekre: nem kell kiirtani a nagyvadat, de az emberi életet és a gazdák tulajdonát meg kell védeni.

Azt látom, hogy a hatóságok nem akarnak lépni, amíg nem támadnak az emberre a medvék, akkor azonban ne történjen így, de meg is halhat valaki. Ezt nem kellene megvárni – magyarázta.