hírek SvájcSvájc Genf kantonjában környezetvédők be akarták tiltani a vadászatot. A szavazók elsöprő többsége ellenezte a tervet.

 

Svájci környezetvédők azt kezdeményezték Genf kantonban, hogy tiltsák be a vadászatot, a legszükségesebb vadkilövésekről pedig egy néhány fős, hivatásos állomány gondoskodjon. Miután az elképzelést nem sikerült keresztül vinni a kantoni tanácson, népszavazással akartak érvényt szerezni akaratuknak.

A múlt vasárnap, szeptember 23-án tartott voksoláson – bár igen alacsony, 36 százalékos részvétel mellett – a szavazók 84 százaléka ellenezte az ötletet, vagyis szavazatával a vadászokat, a vadászatot támogatta.

A zöldek utóbb azzal magyarázták vereségüket, hogy a kantoni tanács előbb értesítette a vadászokat a népszavazás időpontjáról, mint őket, így előbbieknek több idejük volt saját álláspontjuk mellett kampányolni. Ezt a vádat a vadászok és a hivatalnokok is visszautasították.

A környezetvédők – bejelentésük szerint – újabb népszavazást kezdeményeznek a kérdésben. A helyi vadászok erre úgy reagáltak: nyugodt várakozással tekintenek az újabb kampány elé.