Németországban is komoly problémát jelent a vadászterületen szabadon engedett kutya, amely nem ritkán űzi, sőt, meg is öli a vadat. A legutóbbi esetben a kutya gazdája sosem hallott kifogással védekezett.

 

Nem csak Magyarországon, de Németországban is gyakori a konfliktus a kutyatartók és a vadászok között. A napokban Günzburg mellett egy asszony több kutyáját is szabadon, póráz nélkül sétáltatta vadászterületen. A szemtanúk beszámolója szerint az ebektől megrettent egy őzsuta, amely próbált elmenekülni az erdőbe, ám a kutyák utána vetették magukat. A hajsza eredménye: az őz súlyosan megsérült, a kutyák pedig visszatértek gazdájukhoz.

Az esetet véletlenül, egy magaslesről meglátó szemtanú értesítette a környékbeli vadászokat, akik vércsapán követték a sebesült állatot. Végül meg is találták, de segíteni nem tudtak már az őzön.

Amikor kérdőre vonták a kutyák gazdáját, az azzal védekezett: az őz megtámadta az állatait, azok csupán védekeztek.

A vadász szakirodalom olyan esetet még egyszer sem jegyzett fel, amikor egy őzsuta megtámadott akár egy, akár egyszerre több kutyát is. De olyat sem, amikor valaki ezzel a szöveggel próbálta védeni a védhetetlent.