hírek vadvilág hiúz NémetországNyomozócsoport alakult Németországban, hogy kiderítsék: bűncselekmény áldozata lett-e a nemzetközi visszatelepítési programban szereplő, Alus néven ismert hiúz, amelynek megcsonkított tetemét a múlt héten találták meg a bajorországi Schneizlreuthban, az osztrák határ közelében. 

 

Mivel könnyen meglehet, hogy a ragadozóval osztrák területen végeztek, az ottani rendőrség is vizsgálja, milyen körülmények között pusztult el az állat – írja az MTI. Alust három másik hiúzzal együtt 2014 áprilisában telepítettek ki a vadonba az olaszországi Friuli tartományban, egy kisebb populáció létrehozása céljából az osztrák-olasz-szlovén hármas határ térségében. 

A jeladóval felszerelt hím macskaféle nem sokkal kihelyezése után elveszítette a jeladót, 2015-ben azonban többször látták Salzburg és a bajor Alpok térségében, legutóbb idén májusban bizonyította létezését egy fotócsapda. 

hírek vadvilág hiúz Németország

Alus megcsonkított, fej és első mancsok nélküli tetemét bajor területen, a Saalach-tóban találták meg kedden. Szakértők szerint elképzelhető, hogy a hiúzt osztrák területen ölték meg, és tetemét a Saalach folyó sodorta német területre. 

Osztrák és német természetvédő szervezetek 15 ezer eurós (4,6 millió forint) nyomravezetői díjat tűztek ki az ügyben. "Mindent meg kell tenni, hogy véget vessünk e bűnözők üzelmeinek, nehogy a hiúz is a barnamedve sorsára jusson, amely 2011-ben másodszor halt ki Ausztriában" - mondta Christian Pichler, a WWF Ausztria szakértője. 

Boncolás állapítja majd meg, hogy Alus tényleg büntetendő cselekmény áldozata lett-e, mint oly sok más hiúz Bajorországban és Ausztriában. Noha e macskaféle általában ragaszkodik megszokott lakóhelyéhez, újra és újra előfordul, hogy eltűnnek példányok. Egyesek sosem kerülnek elő, másokat megmérgezve vagy lelőve találnak meg. 

A hiúz szigorúan védett állat Európában.