Mennyit ér az az Etikai Kódex, melynek megsértéséért mindössze megrovás, vagyis egy "verbális dádá" jár csupán? Bár a kötelező kamarai tagsággal elvben felértékelődne az etikai eljárások intézménye, a kamara belső szabályzata nem enged kizárni egyetlen renitens vadászt sem.

 

Az OMVK Elnöksége 2016. december 18. ülésén elfogadta a Kamara középtávú terveit. Ennek hetedik pontja az Etikai Kódex átdolgozásáról szól. Az indoklásban az szerepel: "...egy etikai eljárásnak a korábbinál sokkal nagyobb súlya lehet, miután a kamarából való kizárással a vadászati tevékenységre való jogosultságát is elveszíti a vadászjegy tulajdonosa." Magyarán: ha egy vadász megsérti az Etikai Kódexben foglaltakat, akár örökre búcsút is mondhat a hobbijának. Ez komoly visszatartó erőt kell, hogy jelentsen.

Pontosabban: kellene.

Ugyanis az etikai elljárások szabályait rögzítő Etikai Szabályzat azt is tartalmazza: "Amennyiben az etikai eljárásra kizárólag az eljárás alá vont Etikai Kódex szabályait sértő magatartása miatt került sor, akkor vele szemben csak a 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott megrovásbüntetés alkalmazható." Magyarán: a létező legenyhébb szankciót róhatja ki az etikátlan vadászra a kamarai etikai eljárás – ha a jáger "csupán" az Etikai Kódex valamely paragrafusát hágja át. Még pénzbüntetéssel sem sújtható ezért senki, nemhogy kizárással.

(Lapunk korábban többször is írt az elektronikus képalkotó céltávcsövek használatáról, annak etikátlanságáról. Noha az elmúlt évben egyetlen ilyen témájú eljárás sem került az országos etikai bizottság elé, az ilyen, tiltott vadászati eszközt birtoklókat most is ki lehetne zárni a Kamarából. Ugyanis nem csupán az Etikai Kódex, de a vadászati törvény és annak végrehajtási rendelete is tiltja az ilyen céltávcsövek birtoklását is vadászat alkalmával – tehát nem kizárólag a Kódexet sérti, aki mégis magánál tartja.)

Kérdeztük Bárándy Pétert, az OMVK Országos Etikai Bizottságának elnökét az Etikai Szabályzat idézett passzusával és a felülvizsgálattal kapcsolatban - azonban mindeddig nem reagált megkeresésinkre. (Amint válaszol, cikkünket frissítjük.)

Jámbor László, az OMVK elnöke lapunknak elmondta: napirenden van az eljárási szabályok felülvizsgálata.

– Az Etikai Kódex alapvetően rendben van, nem hiszem, hogy ahhoz érdemben hozzá kellene nyúlnunk – mondta Jámbor. – Az Etikai Szabályzatot azonban hozzá kell igazítani a megváltozott jogszabályi környezethez és a módosított Alapszabályhoz is. Egyebek mellett épp a kizárások lehetővé tétele miatt. A felülvizsgálatot az Etikai Bizottság végzi.