vadászat Theresa May róka vadászkutya népszavazás Nagy-BritanniaBár korábban a konzervatívok megígérték, Theresa May brit miniszterelnök most bejelentette: mégsem tartanak népszavazást arról, hogy újra engedélyezzék-e a kutyák használatát rókák és más emlősök vadászatánál.

 

Nagy-Britanniában a jelenleg hatályos vadászati törvényt még 2004-ben, a baloldali Tony Blair kormányzása alatt fogadták el. Ebben a jogszabályban tiltották meg a vadászatok során kutyák használatát Angliában és Walesben – természetesen a tilalom az utánkeresésre nem érvényes. A tiltásról még May elődje, David Cameron ígért népszavazást, azonban a Brexitről szóló referendum után távozott a posztjáról, így utódjára maradt a szavazás kiírása.

Theresa May vasárnap a BBC-nek adott interjújában bejelentette: szembesülnie kellett a társadalom hatalmas ellenállásával tavaly nyáron, amikor előre hozott választásokat írtak ki a szigetországban. (A voksolás célja az volt, hogy a konzervatívok megerősödő felhatalmazással tárgyaljanak az EU-val a brit kilépés feltételeiről. Az eredménye azonban az lett, hogy a korábbi támogatottságukból is vesztettek.)

– Miniszterelnökként nem csupán az fontos, hogy én mit gondolok egyes dolgokról, hanem arról, hogy figyelembe vegyem az ország véleményét – mondta Theresa May. – Az üzenet pedig teljesen egyértelmű: nem lesz népszavazás a rókavadászatokról.

Theresa May szavait alátámasztják a közvélemény-kutatások is: Nagy-Britannia lakosságának 85 százaléka utasítja el a kutyákkal történő vadászat gyakorlatát.