medve Szent Anna tó Erdély hírek vadvilág Bernek PéterBernek Péter világ- és Európa-bajnok magyar úszót kergette meg egy medve a Szent Anna tónál, ahol a vad egyre gyakoribb, hívatlan vendég. Jó hír: úgy tűnik a román hatóságok végre engedik gyéríteni a vadállományt.

 

"Lássuk a medvét! – kezdte a világbajnok úszó keddi, Facebook posztját. – A mai futóedzés letudva, pedig csak egy átlagos pikniket terveztünk mára... A kék hűtőtáska lehetett ennyire vonzó, vagy a szendvicsek és a keksz illata, de sikerült előcsalogatni a macit a málnásból. Karcolás - és kaja - nélkül megúsztuk. Ugye-ugye, ne igyál előre a medve bőrére:)

A Szent Anna tónál amúgy is gyakori, hívatlan vendégnek számítanak ma már a medvék, ahogy egész Erdélyben mindennaposak már a medvetámadások. Az érintett települések lakói, vezetői a nyár közepén már tüntetést is tartottak Bukarestben, a környezetvédelmi minisztérium épülete előtt, a vadállomány gyérítésének engedélyezését követelve.

A legfrissebb hírek szerint zöld utat adott a Román Akadémia Természeti Ritkaságok Védelmi Bizottsága a gondokat okozó nagy testű ragadozók kilövését lehetővé tevő beavatkozási rendeletnek. Összesen 140 medvét és 97 farkast lőhetnek ki a vadászok az országban.

Az akadémiai bizottság indoklása szerint a környezetvédelmi miniszter rendelete az emberéletek oltalmát és a vaskárok megelőzését szolgálja, ugyanakkor nem veszélyezteti a romániai medve- és farkasállományt. A szakemberek ugyanakkor az állatok kilövése helyett a befogásukat és elköltöztetésüket javasolják.

Mint ismert, a környezetvédelmi miniszter korábban bejelentette, hogy ezen a héten aláírja a gondokat okozó (emberre támadó vagy gazdaságokat tönkretevő) medvék kilövését lehetővé tevő beavatkozási rendeletet. Graţiela Gavrilescu tájékoztatása szerint a jogszabályt elsősorban Hargita, Kovászna és Maros megyében fogják alkalmazni. A miniszter elmondta, számít az állatvédők tiltakozására, de ez nem tántorítja el a rendelet aláírásától, mert a medvék valós veszélyt jelentenek az emberekre.