Kéktúra hírekAz Országos Kéktúra útvonalon sétálóknak immár nem kell elhaladniuk a gyenesdiási lőtér mellett. A Magyar Természetjárók Szövetsége módosította a túra útvonalát.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk: a Kéktúra útvonala Gyenesdiás közelében a Bakonyerdő Zrt. lőtere mellett vezetett el. Bár a lőtér üzemeltetői minden törvényi előírást betartottak, tehát a túrázók egyáltalán nem voltak veszélyben, többen is arra panaszkodtak, hogy a lövések zaja megrémiszti őket, veszélyben érzik magukat.

Még nyáron Németh Csaba, a Magyar Természetjárók Szövetségének szakmai igazgatója lapunknak elismerte: bár az útvonal teljesen biztonságos, "azokban, akik erre nincsenek felkészülve, riadalmat kelthet a lövések zaja." Az igazgató azt is jelezte: felülvizsgálják az érintett terület nyomvonalát.

Németh Csaba szerdán jelezte lapunknak: végérvényesen megoldották a problémát. A tájékoztatás szerint: "Noha a lőtér üzemeltetői minden szükséges és törvényileg előírt óvintézkedést megtettek, betartottak, úgy döntöttünk, hogy a problémát a nyomvonal szebb és biztonságosabb útvonalra történő áthelyezésével orvosoljuk. Ennek köszönhetően, egy példás összefogás mentén, a változtatás a Bakonyerdő Zrt.-vel, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkkal és Gyenesdiás Önkormányzatával együttműködve valósult meg."

A módosítás bő 5 kilométer hosszan érinti a Kéktúra útvonalát. December végén a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt csúszott ugyan a jelzések felfestése, illetve a korábbiak eltüntetése, azonban február elejére ezzel is elkészült a szövetség.

Kéktúra hírek

Megszűnt a feleslegessé váló S+ jelzés aszfaltútra kivezető szakasza. A Festetics-kilátóhoz vezető S▲ jelzés K▲ jelzésre módosult. A lőtereket szintén érintő P sáv jelzést törölték, illetve megszűnt a lefutása is Gyenesdiás felé. Helyette fonódik a K sáv jelzéssel, majd a Nagymező kirándulóközpont  felett a S sáv jelzéssel fonódva, a Pető-hegyi pihenőnél rákapcsolódik az eddig ott végződő P sáv jelzésbe. Így levezet Vonyarcvashegyre, megoldva a „levegőben lógó” jelzés régi problémáját.