hírek vadvilág kutyaA kutyatartók számára állított össze a rendőrség és a NÉBIH karöltve útmutatót jogokról és kötelességekről. Ha valóban betartaná mindenki a szabályokat, sokkal kevesebb lenne a konfliktus.

 

Lapunk korábban többször foglalkozott a kutyalövések témájával. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a rendőrség, valamint állatvédők segítségével most olyan kiadvány készült, amely segíthet abban, hogy egyetlen vadász se kényszerüljön kóbor és/vagy vadat űző eb kilövésére. A kiadvány bevezetőjének első mondata is figyelmet érdemel: "Magyarországon közel másfél millió kutya él és több tízezerre tehető a kóbor kutyák száma."

A Kutyakötelesség című füzet egyebek mellett felhívja a kutyák gazdáinak figyelmét arra, hogy: "Közforgalmú közlekedési eszközön kötelező a szájkosár és a póráz használata, ellenkező esetben a kutyát vezető személy szabálysértést követ el. Természeti és védett természeti területen, vadászterületen nem szabad az ebet póráz nélkül elengedni, kóborolni hagyni, ezzel ellentétes magatartás szintén szabálysértésnek minősül." Tegyük hozzá: soha nem fordult még elő olyan eset, hogy vadász – akármilyen hosszú – pórázon vezetett ebet kilőtt volna. Miként azt is: noha a jogosulatlan, sőt, nem egyszer illegális kutyalövések után az elkövető vadászt felelősségre vonták, egyetlen kutyatartóval szemben sem indult szabálysértési eljárás.

hírek vadvilág kutya

A kiadvány egyértelműen fogalmaz: az állatvédelmi törvény 193. § (1)-(2) bekezdései értelmében a kutya veszélyeztetésének, így szabálysértésnek minősül vadászterületen póráz nélkül sétáltatni a házi kedvencet. Ugyan ilyen elbírálás alá esik, ha valaki a kutyáját "a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja".

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy ha a kutya elszökik vagy elszabadul, és kárt tesz a vadállományban, akkor a gazdáját már nem szabálysértéssel, hanem bűncselekménnyel vádolhatják meg. 

A teljes kiadvány innen tölthető le.