Nem változik a vadászjegyek kiváltásának két hónapos határideje, mivel már január elsejétől duplájára emelkedik a jegyek ára - derült ki az OMVK küldöttközgyűlésén.

 

Jámbor László, a Kamara elnöke a keddi küldöttközgyűlésen elmondta: nem kell februárra korlátozni a vadászjegyek kiváltását, mivel az áremelkedés már január elsejétől hatályba lép. Korábban az elnökség arról határozott, hogy kezdeményezi: csak februárban lehessen megújítani a vadászjegyet, mivel január közepén emelkedik csak tízről húszezer forintra az ára. Így akarták elkerülni, hogy a vadászok egy része még olcsóbban jusson hozzá a jegyhez.

A vadászjegy áremeléséhez szükséges salátatörvényt az országgyűlés egy hete elfogadta, azonban a jogszabály mindeddig nem jelent meg a Magyar Közlönyben, így az nem léphetett eddig hatályba. Ez a jogszabály mondja ki, hogy a vadászjegy kiváltása igazgatási szolgáltatási díjmentes, amit a vadászok fizetnek "csupán" költségtérítés a Kamara részére. Erre a változtatásra azért volt szükség, hogy ne kelljen kivárni a közigazgatási díj emelésekor kötelező, 30 napos türelmi időt.

Lapunk úgy értesült: a társadalmi vitára bocsátott agrárminiszteri rendeletet már aláírták, csupán arra vár a minisztérium, hogy hatályba lépjen a korábban említett törvény. Amint ez megtörtént, az emelésről szóló rendelet is megjelenhet, majd azt követően 24 órán belül hatályba is léphet. Így még idén megduplázza a tárca a vadászjegy árát.

Jámbor László lapunknak adott interjújában elmondta: "A vadászjegy árának emelését eredendően nem a Kamara kezdeményezte, hanem a Földművelésügyi Minisztérium a Vtv. módosításával kapcsolatos csomagba ültetve. Az OMVK és az OMVV megkapta véleményezésre a rendeletet és közös elnökségi ülésén támogatta annak ilyen irányú módosítását. Akkor az emelésre nem került sor, az idén azonban több minisztériumi egyeztetést követően a vadászjegy árának emelésével kapcsolatos miniszteri rendeletet az Agrárminisztérium módosítja. … a Kamarának, mint szervezetnek nincs szüksége a rendelkezésére álló források további bővítésére. A vadászjegy áremelésre azért van szükség, hogy az Országos Vadgazdálkodási Alapot megfelelő nagyságrendben működtetni tudjuk. Az emelés teljes összege ebbe az alapba kerül."

Egy évvel korábban Pap Gyula, a Kamara akkori alelnöke a jegyzőkönyv tanúsága szerint azt mondta: "Őszintén sajnálom, hogy ez a néhányezer forint politikai kérdéssé vált, mert ki kell mondanunk: ez történt. Ugyanakkor úgy gondolom, megfogalmazhatjuk, hogy a mi szempontunkból nem az. Azt is leszögezhetjük: a lelkiismeretünk tiszta, hiszen harcoltunk az emelésért, és ezúton üzenjük a lassan csaknem 70 000 vadásznak, hogy nem adjuk fel ezt a csatát." Pap felszólalásában tehát arra utalt: a Kamara számára fontos az emelés, a befolyt összeget pedig már korábban is a Vadgazdálkodási Alapba szánták.

A vadászjegy árának emelése nincs összefüggésben a 2021-es világkiállítással vagy annak költségeivel. A kamarai programokat is teljes egészében a központi költségvetés finanszírozza, abba a vadászoknak nem kell külön – adójukon felül – beleadniuk.