hírek végrehajtási rendeletPerverz újdonságként igyekszik beállítani az Index olyasmit, ami évtizedek óta működik.

 

"Tízezerszámra kell a tájegységi fővadászokszíne elé hordani nemsokára a levágott állati testrészeket" – adja hírül az Index, amikor a vadászati törvényhez kapcsolódó, új végrehajtási rendeletről számol be. De nem állnak meg a hangulatkeltésben itt: "A rendelet bizarr módszert ír elő a teljesítés ellenőrzésére", és még hosszan idézhetnénk, miként háborog a lap azon, hogy a vadásznak igazolnia kell (a tetemről levágott füllel vagy lábbal), ha dúvadat ejt.

A következőket hallgatja el nagyvonalúan a lap:

– A róka, az aranysakál, a dolmányos varjú, a szarka és a szajkó valóban kártékony állat, amelyek gyérítése a vadgazdálkodó egyik feladata. Természetesen itt lehetne azzal érvelni, hogy a természet ki tudja alakítani a megfelelő egyensúlyt emberi beavatkozás nélkül - ami igaz is. Már ha valóban nincs emberi beavatkozás. Magyarország területének 95 százalékát erdő borította 500 évvel ezelőtt. Ma ez összesen, nem összefüggő módon 21 százalék. Nem nehéz belátni, hogy nem beszélhetünk zavartalan természetről, amelybe az emberi civilizáció nem avatkozott be. Így pedig vagy vissza adjuk a természettől elrabolt területeket (felhagyva a települések és utak építésével, valamint a mezőgazdasággal), vagy tudatos, fenntartható vadgazdálkodást folytatunk.

– Az Index azon furcsa mód nem borul ki, hogy bármelyik háztartási boltban lehet egérmérget kapni – pedig Jerry is van olyan cuki, mint Vuk, nem?

– A vadászat során minden elejtett vaddal kapcsolatban adminisztrációt kell végezni. Hasznosítható vadnál úgynevezett krotáliával kell ellátni a testet, dúvad esetében pedig bizonyítékot kell szolgáltatni az elejtéséről.

– A bizonyíték nem öncélú pusztítás, hanem a pontos elszámolás alapja. Az Index ugyanis azt is nagyvonalúan kihagyta, hogy a dúvadat elejtő hivatásos vadász úgynevezett lődíjat kap az elejtett vad után – a rendeletben meghatározott számú lőszert.

– Az új végrehajtási rendeletbe mindez azért került, mert ez a rendszer működik immár évtizedek óta Magyarországon. Aki csak kicsit veszi a fáradtságot, hogy utána nézzen annak, amivel foglalkozik, hamar rájön: a korábbi vadászati törvényekben és rendeletekben ez éppen ugyan így volt meghatározva – vagyis semmi újdonság nincs ezen a téren a múlt héten megjelent végrehajtási rendeletben.