hírek Kéktúra lőtérBelépni tilos és életveszélyes! - ez a tábla egy piros kendővel kiegészítve várja Gyenesdiás mellett a Kéktúra útvonalon kirándulókat. Utána jártunk: valóban életveszélyben van-e az, aki követni akarja a kék jelzést egy lőtér közelében.

 

"…Az út idáig autóval járható és egy lőtér mellett vezet el. De mikor elmentünk mellette eszünkbe sem jutott, hogy úgy megépülhet a lőtér, hogy arról akár csak egy szilánk is kijuthat és eltalálhat egy túrázót. Egyáltalán, eszünkbe sem jutott, hogy egy ilyen híres és forgalmas - szegény Rockenbauer Pál - túraút mellett - amit a táblázottsága is jelez és egy ilyen túraút csomópont mellett egyáltalán egy arra néző lőtér lehet, de az meg végképpen nem, hogy ezt úgy építik meg, hogy ott életveszélyes lesz túrázni, így időnként le kell zárni. " - írt felháborodott levelet tapasztalatairól J. egy ismert, fogyasztóvédelmi ügyekkel foglalkozó blognak. "Értetlenül állunk ez előtt. Nem tudom elképzelni, hogy erre ki és miért adott engedélyt. Döbbenet, hogy ilyen veszélyes üzem, más biztosítás nélkül, mint a lezárás, van egy kiránduló út mentén." - zárja méltatlankodó sorait J.

hírek Kéktúra lőtér

A lőtér területét jelző tábla

A Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján egy hasonló tartalmú bejegyzés olvasható tavalyról: "…Az aszfaltutat viszonylag hamar balra kell elhagyni, a jelzés könnyen észrevehető. Itt egy újabb jellegtelen szekérút következik, melyet előbb az erősödő mélyutas jelleg, majd a távolból érkező lövések hangja dob fel. A lőtérhez érve a kihelyezett tábla azt sejteti, hogy a tőlünk jobbra fekvő rét a lőtér és oda életveszélyes a belépés. Aztán ha továbbmegyünk, látni fogjuk, hogy ez tévedés, maga a kéktúra útvonala is része a lőtérnek. Rendkívül megnyugtató érzés repkedő golyók között sétálgatni az erdőben, kerülőút nincs. (Speciel a lőiránytól kissé jobbra vezet az út, de életbiztosításnak nem nevezném.) Most már van elképzelésem arról, milyen lehetett 25 éve Boszniában túrázgatni."

hírek Kéktúra lőtér

Keczeli Zoltán, a lőtér vezetője

– Soha nem volt korábban konfliktusunk a túrázókkal – mondta lapunknak Keczeli Zoltán, a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. (BEFAG) lőterének üzemeltetője. Gyorsan helyre is teszi a túrázók néhány alapvető tévedését: a lőtér 54 éve üzemel ugyanazon a helyen. A törvény értelmében nem kell kerítéssel hermetikusan körül zárni egy lőteret, sok esetben ez megoldhatatlan is lenne. Emellett az erdőben élő vad számára is felesleges korlátozást, akadályt jelentene. – Kétségtelen, hogy a lövészet hangos, de a legkisebb veszélyt sem jelenti a túrázók számára, amennyiben betartják a szabályokat.

A BEFAG lőtér a Magyar Sportlövő Szövetség kiemelt létesítménye, fontos terepe a lövész-utánpótlás nevelésnek és az élsportolók edzési lehetőségének. Számos Európa- és Világbajnok és olimpikon sportlövő készült itt fel, és ma is a magyar sportlövészet egyik központja. Emellett a Zala megyei leendő vadászok is tanulják a fegyverhasználatot és teszik le a szükséges vizsgáikat.

hírek Kéktúra lőtér

A lőtér belülről

– A lőterünkön van golyós és sörétes pálya is - mondta Keczeli. – A lövedékek irányát, becsapódását tudjuk kontrollálni, tesszük is. A hang azonban gömb alakban zavartalanul terjed, tisztában vagyunk vele, hogy a tevékenységünk nagy zajjal jár. Épp ezért önkorlátozó módon azt vezettük be, hogy vasárnap és ünnepnapokon egyáltalán nem zajongunk, hétköznap pedig csak reggel 9 és délután 6 óra között tartunk lövészetet a pályán. Egy héten legfeljebb négy nap működik a lőtér.

Keczeli készséggel elismerte, hogy a veszélyt jelző táblát és a piros kendőt ők helyezték ki a túrútvonalnál.

– Amikor a lőtér üzemeltetési engedélyt kapott, egy igazságügyi fegyverszakértő meghatározta, merre húzódik a biztonsági zóna. Az azt érintő útvonalak mindegyikére kötelesek vagyunk ilyen jelzést kitenni, ha a lőteret használják. Erre a törvény és a rendőrség kötelez bennünket.

A lőtér vezetője azt is elfogadja, hogy a turisták számára zavaró, sőt, ijesztő lehet a lövések hangja.

– A Kéktúra útvonalát néhány éve megváltoztatták, a lőtér megkérdezése nélkül. Korábban a kirándulók úgy érintették a területet, hogy a lőtéren tartózkodók - ha épp üzemelt - azonnal meglátták őket, és amíg át nem haladtak a területen, szünetelt a fegyverhasználat. Jelenleg a tábla az újra rajzolt útvonal miatt 55 méterre található a lőtérvezető helyétől. A kirándulóknak mindössze annyit kell tenniük, hogy neki jelzik: át akarnak sétálni azon a részen.

Keczeli megjegyezte: elhiszi, hogy a leveleket író túrázók megijedtek, ezért a jövőben azt is kitáblázzák, kinél kérhetnek felvilágosítást a Kéktúrán járók.

– Azzal azonban mindenki legyen tisztában, hogy semmiféle veszély ne fenyegeti azokat, akik a lőtér mellett autóznak vagy sétálnak el - tette hozzá a lőtérvezető.

– Épp azért módosítottuk a Kéktúra útvonalát néhány éve, hogy elkerülje a lőtér golyós fegyvereknek fenntartott részét – mondta lapunknak Németh Csaba, a Magyar Természetjáró Szövetségének szakmai igazgatója. – A sörétes lőtérrészt korábban is érintette a túraútvonal, és hozzánk nem érkezett jelzés azzal kapcsolatban, hogy ez bárkinek problémát jelentett volna.

hírek Kéktúra lőtér

Németh Csaba szakmai igazgató és utlramaratonista

Azt Németh is elismerte, hogy azokban, akik erre nincsenek felkészülve, riadalmat kelthet a lövések zaja, azonban kijelentette: ahogy korábban, úgy most is teljes mértékben biztonságos az útvonal.

– Az útvonal áttervezésekor azt tartottuk szem előtt, hogy a Festetics kilátó mellett vezessen a túra - mondta az igazgató. - Elképzelhető, hogy megelőzhető lenne minden félreértés és riadalom, ha a Nagymező pihenőhelynél lévő parkolóban vagy a lőtér, vagy mi, elhelyeznénk ismertető táblákat. Akkor mindenki számára egyértelmű lenne a helyzet és senkiben nem merülne fel az a képtelenség, hogy veszélyben lenne.

Németh ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben felülvizsgálják a területet és a jelenleginél egyértelműbb jelzésekkel segítik majd a kirándulókat.