hírek vadvilágFotósorozat örökíti meg és hívja fel a figyelmet a kihalás szélén álló vadfajokra.

 

A Természetvédelmi Világszövetség kihalással fenyegetett fajok vörös listáján olyan gyönyörű állatfaj is szerepel, mint az európai bölény, amelynek aktuális egyedszáma alig éri el a 3200 darabot. A madarak osztályából 2015-ben nyilvánították veszélyeztetetté az atlanti lundát, amelynek egyedszáma azóta is jelentősen csökkent. A kis túzok egy kistestű madárfajta, külsőre jellegzetes, „szmokingszerű” tollazatáról ismerhető fel. Szakértői becslések szerint európai egyedszámuk 30-49 százalékkal csökkent az elmúlt harminc évben A Sony és az EOCA (European Outdoor Conservation Association) közös munkájának köszönhető a csodálatos fotósorozat, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a világ legritkább állatfajaira.

hírek vadvilág

2017 tavaszán Európa természetfotósai – Sam Hobson, a 2014-es és 2016-os Év természetfotósa verseny döntőse az Egyesült Királyságból, a díjnyertes természetfotós, Lassi Rautiainen Finnországból, Javier Alonso Huerta Spanyolországból, Pavel Kaplun orosz-német kreatív fotóművész, a svájci Markus P. Stähli, valamint Gustav Kiburg természetfotográfus lenyűgöző képeken, természetes közegükben örökíthették meg ezeket a ritka állatokat.

hírek vadvilág

A kivételes szépségű képgyűjtemény a világ legritkább emlőseit és madarait örökíti meg.

hírek vadvilág

Sam Hobson, az év természetfotósa is készített képeket a rozsomákról, amelynek a becslések szerinti egyedszáma alig éri el a 2260 darabot Európában. Habár a rozsomák a „legkevésbé érintett” kategóriába sorolható az IUCN vörös listáján, további aggodalomra adhat okot, hogy az elmúlt tíz évben számuk folyamatosan csökkent Európában.

hírek vadvilág

„Ennek a páratlan fotósorozatnak köszönhetően lehetőségünk nyílt természetes közegükben bemutatni ezeket a csodálatos állatokat azok számára is, akik talán soha nem csodálhatják meg őket élőben. Az elmúlt tíz év alatt az EOCA több mint 2 millió eurót költött olyan kültéri projektekre, amelyek veszélyeztetett állatfajok és élőhelyeik védelmét szolgálják a világ 41 országában. A Sony-val való együttműködésünk lehetővé tette, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét szervezetünk létfontosságú munkájára” – mondta Catherine Savidge, a European Outdoor Conservation Association vezérigazgatója.