hírek vadvilág medve ErdélyBár megszületett a miniszteri rendelet a veszélyes, egyre gyakrabban emberekre támadó vad ritkításáról, most egy állatvédő szervezet a jogszabály megsemmisítéséért harcol.

 

Megtámadta a közigazgatási bíróságon a Környezet- és Állatvédő Egyesület (FPAM) a gondokat okozó nagyragadozók kilövését lehetővé tevő rendeletet – írja a maszol.ro. A Bukaresti Ítélőtáblához benyújtott keresetében a zöld szervezet a jogszabály hatályon kívül helyezését kéri. Azt is kérik a bíróságtól, hogy a jogerős ítélet megszületéséig függessze fel a beavatkozási rendeletet.

A FPAM ugyanazokra az okokra hivatkozik, mint a Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter elleni bűnvédi panaszában: a tárcavezető megszegte a medvék és farkasok oltalmára vonatkozó nemzetközi egyezményeket és 2004/205-ös állatvédelmi törvényt.

Korábban Grațiela Gavrilescu azzal védekezett, hogy a rendelet nem a nagyvadak kilövését, csupán a befogásukat és elköltöztetésüket engedélyezi. Az érintett területeken élő és dolgozó vadászok szerint azonban a miniszter csak a zöldek támadásait akarta így kivédeni, a jogszabály ugyanis valóban lehetővé teszi a medvék kilövését. Lényegében figyelemelterelésként értelmezték a miniszter korábbi szavait, amelyek szerint a rendelet nem 140 medve és 97 farkas kilövéséről, hanem csupán elszállításáról szól.

hírek vadvilág medve Erdély

A vadászok szerint ebben az értelemben a rendelet nem tesz hozzá semmit az eddigi gyakorlathoz, a medvék elszállítását ugyanis eddig is alkalmazták. „Erről nem gyakran adnak hírt, pedig folyamatosan telepítenek át medvéket egyik vadászterületről a másikra. A nyár folyamán Tusnádfürdőről is elszállítottak három medvét, csak azt nem közölték, hogy hová, pedig kíváncsiak lettünk volna rá” – nyilatkozta a Maszolnak Benke József, a Zetelaka és Társai Vadász és Horgász Társulat igazgatója.

A medvék elszállítása és elengedése is meghatározott procedúra szerint zajlik, minden szegmensét dokumentálják, és kizárólag szakemberek végezhetik. „Ezt csak ő mondja, hogy nem lehet kilőni a medvéket, hogy lenyugtassa a méregzöldek kedélyeit, ilyenek a politikusok. A rendeletben használatos egyik kifejezés a recoltare, ez pontosan arról szól, hogy amennyiben a medve túlzott károkat okoz, akkor az utolsó lépés annak kilövése lesz” – magyarázta Benke József.

hírek vadvilág medve Erdély

Szavai szerint a valóságban inkább az jelenti a problémát, hogy megtalálják-e azt az egyedet, amely a kárt okozta. Közölte: nem értenek egyet azzal, hogy a rendelet a lesből (la pând) vadászati módszert írja elő. „A módszer alkalmazása csak úgy lehetséges, hogy ugyanazokat a feltételeket idézzük elő, mint amikor legutóbb támadott a medve, erre azonban nem tér ki a jogszabály” – magyarázta a vadgazda, aki hozzátette, hogy a miniszter azon kijelentése, miszerint a medvéket chippel kell ellátni, akkora képtelenség, hogy „nincs is, amit reagálni rá”.

Benke József is megerősítette: a medvék, ha elszállítják őket, igyekeznek visszatérni eredeti territóriumukra. Ha ez nem sikerül nekik, akkor általában elpusztulnak az új élőhelyükön, vagy ott is ugyanúgy támadnak, mint ahonnan elszállították őket.