hírek Kaposvár konferenciaAz elmúlt évben azonban drasztikusan visszaesett a terítékre hozott dámvad száma Somogy megyében. A visszaesést a szakemberek az aranysakál elszaporodásával hozzák összefüggésbe.

 

A Somogy megyei vadgazdálkodás elmúlt évi eredményeit mutatta be előadásában Balogh Andorné, a Kormányhivatal Földművelési Osztályának osztályvezetője azon a kaposvári szakkonferencián, amelyet a a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége és az OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete rendezett. (A konferenciáról beszámolóinkat itt, itt és itt olvashatja.)

Az osztályvezető elmondta: míg 2016-ban közel 2000 dámvad került terítékre, addig 2017-ben csupán 1440. A drasztikus visszaesés oka a szakemberek szerint az aranysakál elszaporodása. A ragadozó immár nem csupán a borjakra jelent komoly veszélyt, de a felnőtt populációt is predálják.

A tavalyi vadászati évben gímszarvasból 8257, őzből 3942, vaddisznóból 15445, míg muflonból 28 került terítékre. Ez minden fajnál némi csökkenést jelent a 2016-os esztendőhöz képest. Ugyan ez a csökkenés a trófeabírálatoknál is megjelent, ennek ellenére a korábbinál valamivel több, 108 aranyérmes gímbika esett. A legnagyobb trófeát a SEFAG területén sikerült zsákmányolni: a 12 éves bika agancsa 238, 62 pontot kapott.

Balogh Andorné előadásában elhangzott: a megye vadászatra jogosultjai 2017-ben nyereséges évet zártak. Az összes bevétel meghaladta a 2,8 milliárd forintot, míg a kiadások 2,59 milliárdnál megálltak. Így összességében 248 milliós plusszal fordultak a 2018-as vadászati évre, szemben a 2016-os 304 milliós veszteséggel. A leglátványosabban a vadkárral kapcsolatos kiadások csökkentek: egy év alatt 657 millióról 405 millióra mérséklődött a mezőgazdasági vadkár kifizetése.

Az osztályvezető felhívta a figyelmet a trófeabírálatok szabályainak betartására is, ugyanis tavaly komoly bírságokat kellett kiszabniuk az adminisztratív szabályok, határidők megsértése miatt. Elmondta az is: 1015 bírálatból 70-nél állapították meg a szakszerűtlen elejtést.