hírek kárókatonaTámogatásból vásárolt lőszerrel védekezhetnek a kárókatonák ellen a hazai tógazdaságok és a természetes vizeket kezelő szervezetek. A mára alaposan elszaporodott ragadozó madár komoly veszélyt jelent a halállományra, ezért a Földművelésügyi Minisztérium 11 millió forintot különített el a gyérítési programra.

 

Bár a hetvenes évek előtt még védett madárfajként tekintettek itthon a kárókatonára, a természetes vizeink mellett mára jelentősen túlszaporodott a kormoránként is ismert madár. Egy 2016-os becslés szerint hazánkban a nagy kárókatona párok száma a háromezret is meghaladhatja, emellett mintegy 600-1500 pár kis kárókatona él az ország vizes területei mellett.

A Balaton környékén található a legtöbb belőlük, mintegy 1600 példány. A ragadozó madár jellemzően télen garázdálkodik a folyók, tavak környékén. Mivel egy-egy szárnyas akár három-négy kilónyi halat is meg­ehet naponta, ma a kárókatonát tartják a halastavakra leselkedő legnagyobb veszélyforrásnak. Ráadásul az általuk okozott közvetlen kár is jelentős.

A kárókatona ellen ma a leghatásosabban fegyverrel lehet védekezni. Kilövésükre az idén is pályázatot hirdetett a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca a nemzeti halállomány védelmére 11 millió forintot különített el. A támogatásból lőszereket vásárolhatnak a nyertesek. Bár a fő cél az, hogy a természetes vizek halállományát óvják meg így a ragadozótól, a folyók, tavak mellett a haltermelésre használt tógazdaságok is részt vehetnek a programban. Ennek oka, hogy a kárókatonák általában a halneveldék környékén gyülekeznek, innen indulnak el téli portyáikra.

A pályázatra azok a magánszemélyek, civil szervezetek és vállalkozók jelentkezhetnek, akik már tavaly is részt vettek a gyérítésben és legalább hatvan példányt elejtettek. A támogatás összege is attól függ, hogy az előző évben összesen hány kárókatonát sikerült levadászniuk, egy példányért 962 forint jár. A támogatás 100 százalékos, vagyis önerőre nincs szükségük a nyerteseknek. A megítélt összeget előlegként fizeti ki a szaktárca, a részletes elszámolást legkésőbb január végéig kell benyújtani.

Lőszeren kívül másra nem költhető a támogatás.