OMVK hírek elnökségi ülés2019-ben csupán egyetlen, az év legrövidebb hónapja áll majd a megyei kamarák rendelkezésére, hogy kiadják az új vadászjegyeket - erről döntött az Országos Magyar Vadászkamara elnöksége. A végső szót a december 18-i küldöttközgyűlés mondja ki.

 

Az OMVK szerdai elnökségi ülésén – amelyen szerkesztőségünket is meghívták – egyebek mellett a jövő évi költségvetés tervezetéről is határoztak a tagok. Jámbor László elnök az ülés kezdetén elmondta: az elnökség legfontosabb feladata, hogy előkészítse a december 18-án, Bugyi községben rendezendő küldöttközgyűlést. Az elnökségi ülésen született döntéseket a közgyűlésnek kell véglegesítenie.

Az ülésen Jámbor László a jövő évi költségvetés kapcsán három javaslatot terjesztett elő. Az első azzal számol, hogy a vadászjegy árát jövőre 20 ezer forintra emeli az agrártárca, így a kamarai bevételek az idei 1,3 milliárd helyett 2 milliárd forintra nőnek. Ennek azonban jogtechnikai akadályai vannak.

Jelen pillanatban a vadászjegyek kiadása igazgatási szolgáltatási díjnak minősül - aminek a megemelésekor minimum 30 napos átfutási időt kell biztosítani a megfizetésre kötelezetteknek. Ezt kikerülendő – ahogy arról lapunk is beszámolt – kormánypárti képviselők egyéni törvénymódosító indítványa kivenné ebből a körből a vadászjegyek árát, egyszerű költségtérítéssé téve a fizetendő összeget. Utóbbit pedig rendeletben az agrárminiszter szabályozza.

Jámbor beszámolt arról, hogy információi szerint a minisztériumban már elkészült a vadászati törvény végrehajtási rendeletének módosítása - ez tartalmazza többek között az áremelést is. Azonban a törvénymódosítást a parlament előre láthatóan csak december 18-án szavazza majd meg. (Minthogy kormánypárti elképzelésről van szó, biztosra vehető az igenek győzelme.) Az agrártárca csak ezt követően hirdetheti ki a végrehajtási rendelet módosítását, amely azonban legkorábban a kihirdetésétől számított 30 nap múlva válhat hatályossá. (A Kamarában senki nem számol a kötelező társadalmi vitára bocsátás jelentette határidő-csúszással.) Így legkorábban január 18-án jelenhet meg az emelésről szóló rendelet.

Az aktuális vadászati évre érvényes vadászjegyeket mindeddig a Kamara megyei szervezetinél január elseje és február utolsó napja között lehetett megváltani. Ám a fenti csúszás miatt ez azt eredményezné, hogy aki korábban váltja meg a jegyét, az még olcsóbban jutna hozzá. Ezért az elnökség azt javasolja a küldötteknek, hogy 2019-ben csak februárra szorítsák a jegyek kiadását.

Ez például Pest megyében azt jelentené, hogy az év legrövidebb hónapjának munkanapjain kellene 17 ezernél is több vadászjegyet kiadni - ez pedig biztosan káoszhoz vezet. Ugyanis akinek március elsején nincs érvényes vadászjegye, az azonnal búcsút mondhat a vadászatra érvényes fegyvertartási engedélyének is, és még fegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel is megvádolhatja a rendőrség. Lapunknak egy kamarai titkár annyit mondott: nem lehet egyetlen hónap alatt kiadni az összes jegyet.

A Jámbor által előterjesztett, második költségvetési elképzelés az elsővel azonos tételeket tartalmaz, mindössze nem a vadászjegyek, hanem a kamarai tagdíj 10 ezer forintos emeléséből várja a plusz bevételt. A harmadik változat az idei bevételeket veszi alapul.

Az elnökség egyhangúan úgy határozott: a harmadik verziót javasolja a küldöttközgyűlésnek elfogadásra, azzal, hogy ha mégis emelkedne a vadászjegy ára – miként arra a kiváltás szűkítése alapján készül az OMVK –, akkor a tavaszi küldöttközgyűlés határozzon a plusz pénzek elosztásáról.

Az elnökség támogatta azt a megyei kezdeményezést is, hogy a kamarai főtitkárhoz hasonlóan, a megyei titkárok felmentéséről is csak az őket megválasztó közgyűlés határozhasson.

Az elnökségi ülésen szóba került a vadászjegy kártyásra cserélése. Erről későbbi cikkünkben számolunk be részletesen.

(fotó: omvk.hu)