200 ezer eurót – 64 millió forintot – bocsát az állattartók és vadászok rendelkezésére Alsó-Szászország macskák ivartalanítására.

 

A lehetőségre november elsejétől lehet pályázni – de ahogy az év eleji, hasonló akcióból kiderült: pillanatok alatt elfogy a 200 ezer euró. Az első ilyen akció csupán két és fél hétig tartott, ennyi idő alatt merült ki a keret. Akkor 2409 macskát ivartalanítottak.

Az akcióban nem csak otthon tartott házi kedvenceket, hanem vadon élő, befogott macskákat is kasztrálnak valamint nyilvántartásba vesznek.

A német tartományban 200 ezer macska él – a helyi kormány szerint 2 millió euróra lenne szükség a kellő mértékű ivartalanításhoz.

Miközben a nyilvánosság a kóbor kutyák sorsával, valamint az ebek által elkövetett környezetkárosítással foglalkozik, alig esik szó a kóbor macskák jelentette veszélyről. Ezek az állatok hatalmas károkat okoznak a védett madarak között – Németországban a kóbor macskákat tartják a legnagyobb veszélynek a madárpopulációra nézve.

Ahogy korábban lapunk megírta: a 2017-18-as vadászati évben Magyarországon 5219 kóbor macska kilövését jelentették vadászok. Ez az adat majdnem 17 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. 20 évvel ezelőtt mág 40 ezer fölött volt a terítékre hozott kóbor macskák száma.

Forrás: Országos Vadgazdálkodási Adattár

A kóbor macskák és kutyák lövésének drasztikus csökkenésének oka sokkal inkább a társadalmi elítéléstől tartó vadászok önkorlátozása, mint a tudatos állattartás általánossá válása. Az ilyen lövéseket elítélő kampányokban azonban soha nem jelenik meg a kóbor állat által okozott konkrét természeti kár, ahogy az egykori tulajdonos felelősségét sem firtatják.