hírek afrikai sertéspestis NémetországÖsszesen 2 millió eurós (600 millió forint) alapot hoznak létre Németországban a vaddisznóállomány csökkentése érdekében. Így akarják elejét venni az afrikai sertéspestis elterjedésének.

 

Az Európai Unió területén eddig Romániában, Csehországban és Lengyelországban találtak afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznókat. Emellett – mint arról korábban lapunk is beszámolt – Ukrajna nyugati határvidékén, csupán néhány kilométerre Magyarországtól ugyancsak megjelent a betegség.

Ahogy arról korábban írtunk: a megfigyelések szerint az afrikai sertéspestis, melynek jelenlegi járványa 2007-ben, a Kaukázusban indult, évente 50-100 kilométert halad Keletről Nyugat felé – amennyiben emberi beavatkozás, felelőtlenségből eredő vírushordozás nem történik. A magyar-ukrán határon éppen az utóbbit elkerülendő, immár nagyon szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a kórokozó behurcolásának megakadályozása érdekében.

A napokban Németországban mutatták be azt az akciótervet, amely a sertéspestis elterjedését hivatott megakadályozni. Ennek keretében jövőre az éves átlagnál 80 ezerrel több vaddisznó koca elejtését irányozzák elő a vadászati hatóságok. A megnövekedett feladat mellé 2 millió eurónyi támogatást rendelnek: minden terítékre hozott nőstény állatért 25 eurós támogatást kap a vadász, vagy az adott terület vadászatra jogosultja. Annak érdekében, hogy minden elhullott vagy elejtett vaddisznót megtaláljanak, a keresőkutyák alkalmazását is – vadászatonként – 25 euróval támogatják.

A támogatásokat már idén december elsejétől fizetik.

Lapunk is beszámolt arról, hogy Magyarországon uniós támogatásból 50 eurónak megfelelő forintot fizet az állam minden elhullott vaddisznó bejelentéséért.