hírek magasles rendőrség Pintér SándorA rendőrség 157 magaslest szerzett be, hogy azokról vigyázhassák a 174 kilométer hosszú, magyar-szerb határt. 

 

A büntetés-végrehajtási (bv) szervezet tavaly 120 magaslest – hivatalos nevén: magasfigyelőt - telepített a magyar-szerb határszakaszon. Hogy ezek mennyiben azonosak a vadászatok során használt lesekkel, mi sem mutatja jobban, hogy 37 darab építményt a KEFAG Zrt., állami erdőgazdaság készített a rendőrség számára. Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatásából kiderült, hogy a 157 les összesen 33,4 millió forintba került.

Míg az erdőgazdaság saját maga termelte ki a lesekhez az alapanyagot, addig a bv a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Pócspetrinél korábban kitermelt akác oszlopokból készítette a magasfigyelőket. 

hírek magasles rendőrség Pintér Sándor

A belügyminiszter azt is közölte: a klasszikus, vadászias lesek nem mindenben felelnek meg a határvédelmi elvárásoknak. Ezért a figyelőket részben át kellett építeni, a korábbi meghibásodásokat, rongálásokat kijavították, másrészt biztonságosabbá tették a leseket és felkészítették a téli időjárásra azokat.

Pintér tájékoztatása szerint az átépítés, javítás és továbbfejlesztés költsége bruttó bruttó 294.787 forint volt darabonként. Mivel időközben egy les leégett, az átalakítások költsége összesen 45,9 millió forintra rúgott. Ezzel együtt a rendőrség – csak a szerb határszakasz védelme érdekében – 79,3 millió forintot költött magaslesek beszerzésére és átépítésére.

Pintér Sándor közlése szerint: "A magasfigyelők a határvédelmi feladatok hatékony elvégzésében, a határszakasz mobil hőkamerákkal, illetőleg távcsövekkel történő megfigyelésének elősegítésében, illetőleg a határvédelmi feladatokat ellátó állomány részére a megfelelő munkavégzési feltételek biztosításában fontos szerepet töltenek be, ennek megfelelően a rendőrség részéről eladásuk vagy más célú felhasználásuk nem merült fel."