hírek vadvilág Balaton-felvidéki Nemzeti ParkAz elmúlt évtizedek egyértelmű nyertese a természetvédelem, azért kell dolgozni, hogy a természet is nyertessé váljon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szombaton a Balaton-felvidéki Nemzeti Park létrehozásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

 

V. Németh Zsolt elmondta: a jelenlegi uniós ciklusban 2800 milliárd forintot fordítanak környezet- és természetvédelemre, ami 500 milliárd forinttal több, mint az előző uniós ciklusban erre szánt összeg. Az elmúlt hét évben 45 százalékkal növekedett a nemzeti parkok állatállománya és 79 új országos természeti területet adtak át a meglévő bemutatóhelyek folyamatos megújítása mellett. 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot - hat korábbi tájvédelmi körzet összevonásával - nyolcadikként hozták létre a hazai parkok sorában.

Puskás Zoltán, a park igazgatója elmondta: a nemzeti park kialakításával, 56 ezer hektáron, létrejött a Balaton-felvidék teljes területére kiterjedő védett ökológiai rendszer.

Az elmúlt időszak eredményei közül kiemelte, hogy a Bakony-Balaton Geopark három éve az UNESCO globális geoparkjának részévé vált.

hírek vadvilág Balaton-felvidéki Nemzeti Park

1997-ben 13 szürkemarha élt a területen, mára 168-ra emelkedett a számuk. Húsz évvel ezelőtt 50 bivaly volt a nemzeti parkban, ma 242 él belőlük a itt, illetve a gépesítés is jelentősen fejlődött, hiszen húsz éve egy traktora volt a parknak, mára viszont tizenkét erőgép dolgozik a területen - részletezte.

Tardy János nyugalmazott helyettes államtitkár, egyetemi tanár a nemzeti park elmúlt évtizedeinek történetét idézte fel. Elmondta, hogy az egykori Béke Tsz. területén jött létre a jelenlegi Salföldi major. A korábbi évtizedekben gyakori volt, hogy nem a természetvédelem érdekeit tartották szem előtt, éppen ezért nagy öröm, hogy mára számos természeti értéket sikerült megmenteni, megőrizni.

hírek vadvilág Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A nemzeti parkban jövő szombaton, szeptember 23-án ingyenes geofoglalkozást tartanak a Bakony-Balaton Geopark keleti kapujában, a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja a geofoglalkozás iránt érdeklődőket. A gyerekeknek szóló kézműves geofoglalkozás során az érdeklődők hűtőmágnest, ősmaradvány lenyomatos nyakláncot készíthetnek,ősmaradványokat festhetnek, tájház makettet építhetnek és élőben végignézhetik egy minivulkán kitörését is. További részletek a park weboldalán találhatók.