hírek vadvilág pelikán Hortobágyi Nemzeti ParkMég az 1870-es években tűnt el ez a mardárfaj Magyarországról, most tiszteletét tette nálunk egy példány.

 

A Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága számolt be arról, hogy 2017. március 30. óta egy immatur (még nem öreg tollazatú) rózsás gödény(Pelecanus onocrotalus) tartózkodik leginkább a Hortobágy-Halastó északi, legnagyobb tóegységén, a Kondáson és a közeli V. tavon.

Ennek a madárfajnak a természetes költőállományai hozzánk legközelebb Romániában, a Duna-deltában vannak. Magyarország területén jó ideje nincsen fészkelése, az 1870-es évek óta kipusztult hazánkból.

hírek vadvilág pelikán Hortobágyi Nemzeti Park

A gödények (Pelecanidae) - vagy más néven pelikánok - jellegzetes külsejű, leginkább halakat fogyasztó madárcsoport, melyek Európában két fajjal képviseltetik magukat; a rózsás gödénnyel és a borzas gödénnyel (Pelecanus crispus), mely legközelebb szintén a Duna-deltában, azon kívül Macedóniában fészkel.

A hatalmas termetű rózsás gödény szárnyfesztávolsága elérheti a 330-350 cm-t, míg testtömege meghaladhatja a 10 kg-ot is. Európában mára már csak néhány helyen fészkel, leginkább nagy folyók torkolatvidékén. Sajnos a folyók szabályozásával, a nagy mocsarak lecsapolásával ez a madárfaj elveszítette legfontosabb élőhelyeit, egész európai állománya veszélyeztetett.

hírek vadvilág pelikán Hortobágyi Nemzeti Park

Az egyes madárpopulációkban gyakran előfordulnak kóborló hajlamú, ún. nomadizáló példányok, melyek - sokszor az ivarérett kor elérése előtt - akár nagy távolságokra is elvetődhetnek a költőterületeiktől. Ilyen egyed a fent említett pelikán is.

(Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park)